ETUSIVU KUVAT2013 KUVAT2009 OHJELMA YHTEYDET HISTORIAN HAVINAA

JOUKOSTAMME POISNUKKUNEET


MUISTOKIRJOITUKSET (jatkuvat alla)

 

Kelo (Vapaavuori)  Sirkka-Liisa (Siru)

Järjestäessämme 50-vuotistapaamista saimme tiedon että Sirkka-Liisa on loppiaisen aikaan 2019 kuollut. Odotamme että joku tekee muistokirjoituksen.


 Kari Hujanen

Saimme viestin Kuusamosta, että Kari on kohdannut äkillinen kuolemasta 4.12.2017 Kuusamossa on Karin muistotilaisuus ensi viikon lauantaina 13.1.2018.

muistokirjoitus Kari Hujasen poismenon jälkeen, julkaistu Koillissanomissa 29. 01. 2018.

Mies monessa mukana
Ystävämme Kari Juhani Hujanen poistui keskuudestamme yllättäen. Sydän lakkasi sykkimästä 4.12. 2017.

Kari syntyi Kuhmalahdella 11.1. 1947 eli hän olisi täyttänyt 71 vuotta.Eräjärvellä, Viharjärven koululla hän aloitti kuusivuotiaana koulutiensä ja oppikoulu alkoi Mämmilänäkin tunnetulla Orivedellä. Karin elämänmittainen harrastus muiden joukossa, mutta ekä eräs merkittävimmistä oli musiikki ja sen puitteissa Orivedellä kuoroharrastuskin alkoi ja päättyi rautalankaorkesteriin, joka ei ollut kuoronjohtajan mieleen. Muutto Kuusamoon toi Karin Kuusamon lukioon ja kuusamolaisen musiikkitoiminnan yhdeksi vaikuttajaksi.

Hänen mukanaolostaan saivat iloita Kuusamon Pelimannit, opiston musiikkiryhmät kuin kuorotkin. Lukiosta alkoi myös elämänmittainen ihmissuhde, joka Ulpun (o.s. Koskinen) kanssa kestikin, pitkän hienon avioliiton muodossa Karin yllättävään poismenoon asti. Tytär Soile jäi myös kaipaamaan syvästi isänsä kanssa käymien keskustelujen antia. Ymmärrän niiden olleen erittäin antoisia, kun hän omissa elämisen valinnoissa on tarvinnut ääneenajattelukumppania. Tästä isällisestä hahmosta löytyi tuki ja turva ja hyvä sijaisvanhempi usealle muullekin kuusamolaisnuorelle. Perheen ulkopuolella, useissa harrastuksissaan ja opettajan ammatissaan oli monessa mukana aukomassa uusia uria. Lukion jälkeen Kari valmistui opettajaksi Kajaanin legendaarisesta seminaarista.

Aloitti opettajana Määttälänvaarassa ja Rukalla. Mutta armeijan ( RUK:n kurssi 132) jälkeen hän kävi hakemassa eväät varsinaiselle elämäntyölleen Joensuun Yliopistosta erityisopettajaksi. Pitkä ja myös uutta aukova erityisopettajan rooli Nilon kouluyhteisössä on niin monille Kuusamon koululaisille kuin virkamiehille tuttu. Peruskoulu-uudistus oli merkitykseltään suuri, mutta niin oli myös se yhteistyö, jota Kari Hujanen ja silloin virkamiesklusteri virittivät oppimisen tueksi. Mukana olivat koulun kanssa yhteistyössä erityisopetuksen erilaisia solmukohtia aukomassa poliisi, sosiaalitoimi ja kasvatusneuvolakin ilman hankalia raja-aitoja

Koulun asuntolatoiminnann kehittämisessäkin hän ehti olla mukana. Harrastuksena mainittu musiikki ja sen ryhmä olivat siis tärkeitä, mutta paljon oli Karilla muutakin harrastustoimintaa. Uraa aukovaa siinäkin mielessä Kuusamon urheiluautoilijoiden kisoja varten aukaistiin kerran rataa Torankijärven pohjaa myöten. Karavaanarit olivat hänen kanssaan
kaikkien kavereita ja ties kuinka monena pääsiäisenä Rukan Karavaanaritreffeillä. Kari toimi kisojen päätoimikunnassa ja paikallisten karavaanareitten kanssa oppaina ja ohjaajina hoitamassa liikennejärjestelyjä kisoissa.

Koneet ja laitteet ja niiden tietämys sekä tuntemus oli osaltaan yksi ponnin siihen, että Kari sai vastuulleen vuosiksi Kuusamon näyttämön esitystekniikan. Itse hänen kanssaan värkkäsin Kesätapahtumapaikan teatteritekniikan kanssa Helilammen takana useana vuonna. Kun Nilon pikkusalista tuli näyttämön koti, Kari oli päävastuullinen suunnittelija, samoin siirtyminen Kuusamo-talolle ja esitysten sujuva hallinta sen uudessa teknisessä avaruudessa ei olisi onnistunut ilman Kari Hujasen työpanosta. Kylki kyljessä rakensimme viime syksynä Näyttämön suur-ensi-iltaa; Neljäntien risteys Opiston teatteriksi muutetun vanhan juhlasalin sisään, Karin innovatiivisella otteella saimme rakennettua toivottavasti sellaisen kulttuuritilan, että se palvelee Näyttämöä ja Kuusamolaisia hyvin tulevina vuosina ja muistuttaa kaikkia miehestä, joka oli monessa mukana.

Kari Hujanen siunattiin Maskussa 21.12. 2017 ja hänen uurnansa laskettiin
sukuhautaan Iisalmeen 11.1. 2018, hänen syntymäpäivänään.

Ahti Ahonen, ystävä ja työtoveri


Kari Kustaa Ovaska 1945-1995

Lauri Late Pitkänen (jollakin olisi tietoa Latesta. Kerro)
Maija-Liisa Maikki Kinnunen os. Kokko
Tapani Immonen
Matti (Temmi) Huotari
Kari (Huiski) Hujanen 2018
 Kelo Sirkka-Liisa 2019


 

Matti Huotari on vaipunut kuolonuneen

Seminaariaikainen luokkatoverimme Matti Huotari kuoli Kainuun Keskussairaalassa 25.4. 2014. Hän oli kotoisin Kajaanin Vuoreslahdesta. Matin ex- vaimolta 1.5. saamieni tietojen mukaan Matti kuoli pitkäaikaiseen, loppua kohti pahentuneeseen hyvin vaikeaan sairauteen.
Matti toimi Kajaanin seminaarin 'ylijärjestäjänä' 1966-67.

Keskeytettyään opintonsa seminaarissa terveydellisten syiden takia Matti eli ja asui kotitilaansa Kajaanin Vuoreslahden Lahtelaa, jonne perusti myös perheen. Miehuusvuosinaan Matti harrasti muun muassa aktiivista raviurheilun seuraamista.

Muistamme lämpimästi poisnukkunutta opiskelutoveriamme Mattia, "Matti Temmiä" niin kuin me häntä kutsuimme. Näin harvenevat rivimme.

Olkoon Matti iäti muistettu.

Vantaan Kaivokselassa äitienpäivänä 11.5.2014 Ena

 


 

Luokkatoverimme Tapani Immonen,
(1945-2011), in memoriam

 

Runsaat kaksi vuotta sitten kokoonnuimme, - Kajaanin seminaarista 1969 valmistuneet opettajat -, 40-vuotistapaamiseemme opiskelukaupunkiimme.
Mukanamme oli tuolloin Tapani Immonen, Tapsa, Outokummusta Leenansa kanssa saapuneena.
Tiistaina 27.9. minut tavoitti töistä Leenan surullinen tekstiviesti, että Tapani on vaipunut edellisellä viikolla kuolonuneen. Tieto pysäytti koko päiväni niin kuin hyvän ystävän ja opiskelutoverin kuolema tekee. Monen
monituiset muistot Kajaanin seminaarin vuosilta alkoivat pyöriä mielessä filminauhan tavoin.
Tapani, Tapsa, oli opiskeluaikoinaan lahjakas urheilija, erityisesti pikajuoksija. Myös koripallo oli hänen suuri harrastuksensa niin kuin olivat jääkiekko ja jalkapallokin. Hän keskittyi esimerkiksi pikajuoksuun huolella
ja antaumuksella menestyen Suomen opettajainvalmistulaitosten urheilukisoissa hyvin.
Toinen hänen persoonansa puoli oli intelligentti: hän tunsi kirjallisuutta ja kirjoitti paljon itsekin. Kirjallisuuden tuntemus oli Turun opettajakodin perua. Tapsan vanhemmat olivat ortodoksievakkoja Karjalasta asettuen evakkomatkan päättyessä lopulta Turkuun.

Kirjalliset taipumukset olivat isän geeneistä: Lauri Immonen kirjoitti dokumenttiaineistoon perustuvan sotaromaanin "Unohdettujen rintama", WSOY 1967. Sitä pidetään erittäin osuvana teoksena talvisotamme ajan Petäjäsaaren ankarista taisteluista, viimeiseen mieheen. Kirja on alan klassikko, joka nyt on löytyessään bibliofiilinen aarre ja harvinaisuus.
Tapsan oma kirjallinen tuotanto käsittää lehtikirjoitusten ynnä muun ohella kolme dekkaria, joista ensimmäinen, "Kuolema kukkien aikaan" ilmestyi viimeisenä opiskeluvuotenamme. Kun juttelin monesti teoksesta, Tapsa kertoi naurussa suin kirjansa henkilöiden nimien viittaavan karnevalistisesti Kajaanin seminaariin.
Seminaarin oppilaskunnan "Kontti"-lehden eli "Repun" teimme 1967 kolmestaan: Tapsa päätoimittajana, minä toimitussihteerinä ja Aurasen Arto esikuvallisena, työteliäänä ja ehtymättömin ideoin toimivana  talouspäällikkönä.
Toimittaminen oli hauskaa ja innoittavaa työtä. Se edellytti niin sanottuja iltaistuntoja, jotka saattoivat joskus venähtää puolenyön puhteelle niin kuin lehdenteossa konsanaan: voi niitä aikoja...
Tapsa keskittyi opettajanammattinsa sijasta jääkiekkovalmentajan tehtäviin. Kajaanissa 2009 hän kertoi, istuessamme kahdestaan muiden 4. A:n opiskelukavereidemme ollessa seminaarikierroksella, että opettajantehtävät jäivät hänellä lopulta hyvin vähäisiksi.
Istunto oli mieleenjäävä. Siitä alkaen uudistimme ja vahvistimme jo 1965 alkanutta ystävyyttämme harvakseltaan sähköpostein. Lähettipä Tapsa minulle pitkän, omakätisesti kirjoitetun kirjeenkin elämänsä vaiheista.
Kolme meistä 1969 4. A:lta valmistuneita on nyt tuonilmaisissa, tähtitarhain tuolla puolen: Lauri "Late" Pitkänen, Kari Kustaa, "Kusti" Ovaska, Maija-Liisa Kinnunen ”Maikki” ja Tapani "Tapsa" Immonen.
Opiskelutovereidemme metsä ympärillämme harvenee, puut kaatuvat enää nousematta. Olisiko aihetta ruveta kokoontumaan kolmen vuoden välein viiden asemesta? Itselläni asia on ollut tällä keinoin mielessä.
Muistelemme lämpimin ajatuksin tuonilmaisiin siirtynyttä Tapsaa, joka haudataan ortodoksisin menoin Outokummussa 1.10. Kirjailija Paavo Haavikko tiivistää surun olemuksen ja sisällön sattuvasti näin:

"Ensin on suru elettävä, sitten pitkä ikävä.
Sen ylitse ei pääse, ei ohitse,
ei, on mentävä lävitse kun se on lähellä
ja kaukana kuin kivi tai pilvi."

Ole iäti muistettu, Tapsa.

Vantaan Kaivokselassa 29.9.2011
Eino, "Ena" Kaikkonen


 

Maija-Liisa (Maikki) Kinnunen on pois

 

Luokkakaverimme, rakas Maikki (Maija Liisa) Kinnunen Kokko s.20.05.1945 on menehtynyt syöpäsairauteen 18.03.2011

Maija Liisa (Hujanen) Juntunen kertoo hiukan Maikin elämänvaiheista: Lähdettyämme Opinahjostamme Kajaanin Seminaarista keväällä -69 Maikki asettui asumaan Iisalmeen, jossa hän teki elämäntyönsä luokanopettajana Kirkonsalmen koulussa. Maikki solmi avioliiton erityisopettaja Tapani Kokon kanssa v.1973.Vuosien kuluttua perheeseen syntyi ainokainen Juho poika. Perhe asui "ihmeen hyvässä" Iisalmessa, mutta silti kesällä kutsui Maanigan Tavinsalmen hurmaava luonto.

Kun Maikki pääsi eläkkeelle säädetyssä 60v.iässä.hänet saateltiin vapaalle lauluin ja lahjoin, joista parasta oli kukkakuvioiset kumpparit, tulevaa puutarhanhoitoa varten täsmävalitut. Soluttauduin tuohon riemukkaaseen tilaisuuteen tutun rehtorin kautta urkkien ja ikivanhaan aina kestäneeseen ystävyyteemme vedoten. Olimmehan asuneet samalla seudulla kaikki nämä vuodet joten yhteys oli siksikin mahdollista.

Tapanikin pääsi eläkkeelle ja he muuttivat Tavinsalmelle asumaan Maikki pääsi toteuttamaan suurta intohimoaan, puutarhan hoitoa. Myös heidän Juho poikansa asuu perheineen siellä lähellä. Se on nyt erityisen tärkeää yksin jääneelle Tapanille. Maikki ehti iloita kahden lapsenlapsensa syntymästä ja seurata heidän kasvuaan. Kolmas ei ihan ehtinyt vielä syntyä.

 

Maija Liisa Juntunen kertoo hautajaisista:

Maaningan kirkossa oli kaunis rauhallinen siunaustilaisuus perjantaina 8.4.2011. Maikki siunattiin ylösnousseeseen Kristukseen uskoen. Toimitusta hoitava pappi oli erinomaisesti selvittänyt Maikin historiaa ja piti todella hyvän siunauspuheen. Samoin muistotilaisuuden "Papin sanat" osuuden. Virsiä yhdessä veisattiin ja kanttorin yksinlaulua “Täällä pohjan tähden alla” kuultiin.

Maikki oli toivonut, ettei tuotaisi kukkamerta (vaikka itse rakasti ja kasvatti kukkia), vaan kartutettaisiin Pelastakaa lapset ry:n tiliä. Toivetta noudatettiin. Maikin perheellä oli kukkavihko me muut veimme yksittäisiä kukkia, joista kehkeytyi yksinkertaisuudessaan puhutteleva hautakumpu. Tapsa oli valinnut Maikille, käsityön taitajalle, kauniin, pellavakankaalla verhotun arkun.

Muistotilaisuus oli myös hyvin suunniteltu ja lämmin rauhallinen hetki, jossa oli hyvä viipyä. Lukuisia muistelupuheenvuoroja käytettiin. Opiskelukaveruudesta saakka ystävän ominaisuudessa kerroin omassa puheenvuorossani mm. ajastamme Kajaanin seminaarissa, joten 4a porukan tervehdys tuli siinä tehdyksi.

Tuntui hyvältä ja lohdulliselta kuulla, että Maikki oli ollut valmis lähtöönsä täältä ikuisuuteen. Hänellä olisi todella ollut paljon tärkeää ja mieluisaa tekemistä ja vaikuttamista miehensä, poikansa perheen, ihanien vilkkaiden lastenlastensa, kauniin kotinsa, puutarhansa, seurakunnan kummikerhotoiminnan ja vaikka minkä kanssa, mutta niin ne vain on kaikki jätettävä ajan täyttyessä itse kunkin kohdalla.

Koin jotenkin, että Maikki tässäkin asiassa teki voimakkaana ja tasaisena persoonana valmistavaa työtä meille toisille. En ole itse ennen ollut nuoruuteni parhaisiin päiviin tiiviisti liittynyttä ystävää saattamassa ajasta ikuisuuteen. Monissa hautajaisissa olen kyllä ollut, mutta tämä oli henkilökohtaisesti erityisen koskettava.

Nämä muistutukset ovat kuin lahjaa, koska ne pakottavat pysähtymään ja tajuamaan maisen elämän ohikiitävyyden ja lyhyyden sekä ennustamattomuuden. Opettavat kiittämistä ja suostumista siihen, että kaikki on jätettävä Jumalalle ratkaistavaksi loppupelissä.

Kristuksen Armon varaan.
Kauniin, valoisan ja ihanan kevään odotusta kaikille tätä lukeville toivottaa

Maisa perheineen.
 

Muita poisnukkuneita.

 

 


Tapio KARI Kustaa OVASKA

Varsinaista muistokirjoitusta ei ole mutta löytyi CV

Syntynyt 5.3.1945, Isojoki Kuollut 15.6.1995

  • Ammatti ja jäsenyydet

  • Kuvanveistäjä, kuvataiteilija

  • Taidekoulutus

  • Suomen Taideakatemian koulu 1969-73.

  • TAITEELLINEN TYÖ

  • Tiivistelmä

  • Taiteilijan debyytti oli 1969.

RYHMÄNÄYTTELYT, FESTIVAALIT, RYHMÄTYÖT

Lapuan Taiteilijaseuran näyttely 1971-75, 1978-1980, 1985-87, Kantaryhmän näyttely, Tre 1979, näyttely-79, Helsinki 1979, Pippuripaletti, Tre 1981, Rauhannäyttely, Helsinki 1981, "Neliapila", Nokia 1982, Pohjalaisen Taideliiton näyttely, Helsinki 1983, 1985, Non Artin näyttely 1985-86, Lapin taidekoulun opettajien näyttely, Tornio 1986, Itsenäisyyden 60-v.juhlanäyttely, Oulu, lukuisia kesänäyttely mm. Voipaalan kesänäyttely 1977, 1981, 1985, Suvi-Pinx 1974-80, 1988, 1989 ja Purnu 1975, 1979.

Suomen Taiteilijain näyttely 1973, 1974, 1977, 1978, 1980, 1983, 1984, 1985, Nuorten näyttely 1972, 1973, Valtakunnan näyttely Turku 1974, Hki 1976, Suomen Kuvanveistäjäliiton näyttely 1975, Sculptor '80, Hki 1980, Pienoisveist. -kiertonäyttely 1978-79, veistosnäyttely näkövammaisille 1982, Suomen Kuvataidejärjestöjen Liiton näyttely 1974, 1975, 1976, 1978, 1985, 1989.

YKSITYISNÄYTTELYT, OMA TYÖ JA ESITYKSET

Lapuan Taiteilijaseuran näyttely 1971-75, 1978-1980, 1985-87, Kantaryhmän näyttely, Tre 1979, näyttely-79, Helsinki 1979, Pippuripaletti, Tre 1981, Rauhannäyttely, Helsinki 1981, "Neliapila", Nokia 1982, Pohjalaisen Taideliiton näyttely, Helsinki 1983, 1985, Non Artin näyttely 1985-86, Lapin taidekoulun opettajien näyttely, Tornio 1986, Itsenäisyyden 60-v.juhlanäyttely, Oulu, lukuisia kesänäyttely mm. Voipaalan kesänäyttely 1977, 1981, 1985, Suvi-Pinx 1974-80, 1988, 1989 ja Purnu 1975, 1979.

KANSAINVÄLISET NÄYTTELYT JA ESITYKSET


Suomal.-kanadal. TL:n näytt. Windsor, Kanada 1971, Suom. nykytaiteen näytt., Moskova, Neuvostoliitto 1976, kiertonäytt. Moss, Norja 1976, Ruotsi 1977: Lidingö, Ruotsi 1985-86.
Pienoisveistosnäytt., Castellanza, Italia 1985.

TILAUSTYÖT JA JULKINEN TAIDE

Kunnall.neuvos Väinö Jaakola, 1979, Ähtärin kunnantalo: "Ruukin Ruusa", 1984, Päiviönsaaren tori, Varkaus: Ahti Pekkalan rintakuva, 1984, Haapaveden kunnantalo: "Rannalla", 1988, Alahärmän kunnantalo: valtakunnall. pesäpalloilija -patsas, 1989, Vimpeli.

PALKINNOT, KUNNIAMERKIT JA ARVONIMET

Lun. Kuopion yliopiston veistoskilp:ssa.

OPETUSTYÖ

Hgin suomenkiel. työväenop., tuntiopett. 1976-.1994

 

 

 

©  AuraNET