TIETOIKKUNA

HAASTATTELU

Paluu haastatteluihin

 

 

Arto Auranen

Syntynyt Kalajoella vuonna 1941.

Koulutukseltaan luokanopettaja.

Kansanlähetyksen piirijohtajaksi Lappeenrantaan vuonna 1988.

Piirijohtaja ura jatkui Jyväskylässä vuosin 2000-2007

Muutti takaisin Lappeenrantaan lähelle lapsenlapsia vuonna 2007.

Rautatieläisten kristillisen yhdistyksen puheenjohtaja vuodesta 2015.

RAUTATIE, TOTUUS JA ELÄMÄ

Rautatieläisten Kristillisen Yhdistyksen (RKY) vuonna 1901 alkanut historia löytyy nyt yksistä kansista. Kirjan kustantaja löytyi läheltä: yhdistyksen puheenjohtajalla Arto Aurasella on oma pienkustantamo.

 Mikä veti sinut mukaan RKY:n toimintaan, Arto Auranen?
— Tein yhdistykselle nettisivut, ja minut valittiin sen puheenjohtajaksi vuonna 2015, kun edellinen puheenjohtaja ei ilmaantunut vuosikokoukseen.

 Mikä on historiasi rautateillä?
— Olen ammatiltani luokanopettaja, eikä minulla ole työuraa rautateillä. Pienenä kyllä haaveilin veturinkuljettajan työstä, ja kiipesin veturiin aina, kun enoni kanssa vierailin ratapihoilla.

 Mikä on historiakirjan tavoite?
— Tallentaa 115-vuotinen historia, joka on ollut palasina yhdistyksen jäsenlehdessä Siipipyörässä. Itse olen kuullut paljon mielenkiintoisia tarinoita, joten niiden kokoaminen yhteen oli hyvä ajatus.

 Mikä on tunnustuksellisen yhdistystoiminnan tavoite?
— VR on ollut tuhansien työpaikka, mutta enää siellä ei ole pysyviä työpaikkoja. Se on pirstoutunut pieniin osastoihin, joiden henkilöstö ei tunne toisiaan. Heitä kokoamme kristillisen arvopohjan ympärille.

— Yhdistys on ollut pysähtyneessä tilassa, jäseniä on nyt noin 400. Sen hiipuminen alkoi 1980—90-luvuilla, kun toimintaan osallistuneita merkittäviä johtajia jäi eläkkeelle, ja yhteys pääkonttoriin katkesi.

 Miten VR suhtautuu nykyisin yhdistykseen?
— VR tuki meitä vielä muutama vuosi sitten, mutta nyt hengellisen toiminnan tukeminen on loppunut. Yritysten arvopohja on usein kristillinen, mutta se työnnetään sivummalle, kun pelätään leimautumista.

 Mistä löytyy usko oman toiminnan merkitykseen?
— Ihmiset kaipaavat pysyvää tukea elämäänsä ja jalkojensa alle. Me kerromme omaan arvopohjaamme nojaten, että toivoa ei kannata menettää, vaikka työpaikka menisikin.

 Mikä on ollut rautateiden merkitys sanan levittämisessä?
— Rautatie on yhdistänyt ihmisiä toisiinsa. Kristillistä sanomaa se on levittänyt, kun levottomille radan rakennustyömaille palkattiin aikoinaan pappeja ja raittiusihmisiä.

 Lisätietoja Unto Martikaisen toimittamasta kirjasta Jumalan tulen kantajat Suomen rautateillä löytyy RKY:n nettisivuilta osoitteesta www.irm.fi

 Kuvateksti: Arto Auranen tuli uskoon Kainuussa nelikymppisenä. RKY:n puheenjohtajuuden ohella hän toimii edelleen kansanlähetyksen julistajana.

 

Kulttuuritoimittaja Petteri Värtö Etelä-Saimaa lehti
Valokuva Marleena Liikanen
Julkaistu 5 helmikuuta 2016 Etelä-Saimaa lehdessä

Kuvateksti: Kiipesin aina veturiin kun vierailin enoni kanssa ratapihalla

Paluu

RKY tominta on hiipunut vuodesta 2019 alkaen

copyright AuraNET / Etelä-Saimaa Päivitetty 10.02.2024